Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Zavrnitev
 
Nihče si ne želi biti zavrnjen."Ponovno se začutiti" je zelo pomembna stvar. Bodite pozorni na svoja čustva in na svoj odziv.Pomislite na star pregovor "Dejanja govorijo glasneje od besed."Kadar si partner menjava ščitnik stome ali ko se zvečer odpravljata v posteljo in zagledate njegovo stomo, kako reagirate? Zavestno ali podzavestno? Verjetno glasno  ne izgovorite "UUhh" vendar ali tega ne govorijo vaše oči ali vaše obnašanje? Ko se odpravljata v posteljo pomislite,  če vaše obnašanje mogoče ne kaže zavrnitve, poskusite se obnašati tako, kot ste se pred operacijo. Seveda pa se resničnih čustev ne da ponarediti.

Se morda slabo osveščeni sorodniki in prijatelji bojijo, da bi kaj "staknili" pri njem? Jasno in glasno jim razložite, da medicinska znanost ni mogla dokazati, da bi bil rak nalezljiva bolezen. Če bi temu ne bilo tako, bi preživelo kaj malo zdravnikov in sester. Če obiskovaci kljub temu ne morejo sprejeti dejstva, da rak ni nalezljiva bolezen spoštujte njihovo pravico,da tako čutijo vendar jim ne dovolite, da bi z obiski vašemu partnerju vcepljali občutek kužnosti.

Včasih lahko vplivate na obnašanje drugih ljudi tudi tako, da parterju svetujete povečanje skrbi za njegov videz. Poglejmo resnici v oči. Nihče si posebej ne želi gledati v "luknjo na sosedovem vratu". Različne ščitnike stome lahko nosi skozi ves dan. Ovratne rutice, športne majice, puliji, kravate in srajce lahko prav dobro prekrivajo stomo. Razen tega, da izboljšujejo videz, ščitijo stomo pred prahom in umazanijo in pri kašljanju preprečujejo izkašljevanje sluzi v okolico. Pomagajte mu razviti skrb za njegov videz in občutljivost do soljudi.

Bodite pozorni na občutek zavrnitve, na druge možne tankočutne načine, s katerimi bi mu vi ali drugi sporočali, da je nezaželen in zavrnjen. Ne pozabite, občutke lovimo, ne pa se jih učimo.
-A A +A

Error | Društvo laringektomiranih Slovenije

Error

The website encountered an unexpected error. Please try again later.